Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Η ποίηση αντιστέκεται στην κρίση


Η ποίηση δεν είναι μόνο το άλλο πρόσωπο της υπερηφάνειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Οδυσσέας Ελύτης, στο βιβλίο του Ανοιχτά Χαρτιά. Στις μέρες μας, σε καιρούς δηλαδή δύσκολους, μπορεί να αποτελέσει το άλλο πρόσωπο ενός αμήχανου και σαστισμένου ραδιοφωνικού κόσμου, που παρακολουθεί με απύθμενη αγωνία, μετρήσεις και ακροαματικότητες…

Κι αν κάποιοι το ξέρουν αυτό πολύ καλά, είναι σίγουρα οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ. Εδώ και μήνες,συναντώνται καθημερινά με τον ελληνικό ποιητικό λόγο, μέσα από τις Εβδομάδες Ελλήνων Ποιητών, αφιερώματα που επιμελείται και παρουσιάζει ο γνωστός στιχουργός Κώστας Φασουλάς.

Ο πρώτος κύκλος αυτών των αφιερωμάτων περιελάμβανε 25 ποιητές. Μετά από απαίτηση των ακροατών του Τρίτου, οι Εβδομάδες Ελλήνων Ποιητών επαναλαμβάνονται. Στη σφαίρα των επαναλήψεων ο Μάιος ξεκίνησε με τον Ανδρέα Εμπειρίκο, (Ο Α. Εμπειρίκος διαβάζει Εμπειρίκο).

Θα ακολουθήσουν ο Ανδρέας Κάλβος (διαβάζει ο Βασίλης Παπαβασιλείου), ο Γιώργος Σαραντάρης (διαβάζει η Εύα Κοταμανίδου) και ο Γιώργος Σεφέρης. (Ο Γ. Σεφέρης διαβάζει Σεφέρη).

«Η ποίηση ψάχνει για απαντήσεις, σε ερωτήματα που ακόμα δεν εχουνε τεθεί», γράφει ο Τίτος Πατρίκιος στο ποίημα του με τίτλο «Τα ομοιώματα και τα πράγματα». Σε μια εποχή με πολλά ερωτηματικά, τι πιο χρήσιμο από τον ποιητικό λόγο…

Οι ώρες μετάδοσης των εκπομπών είναι καθημερινά στις 10:00, στις 18:15 και στις 20:30. Κάθε Κυριακή στις 16:00, μεταδίδεται αφιέρωμα στον ποιητή που προηγήθηκε την εβδομάδα που πέρασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου